Assalamualaikum wbt...
Dah lama yang bertanya macam mana nak buat pavlova nih...
Kalo dah buat sekali mmg senang la kot ek...Cume pavlova ni banyak sngt pantang larangnya..
Termasuklah dari segi kebersihan. Pavvy nih dia xnak kali bekas yang berminyak...
Bagi yang berminat leh la try...
Xceli saya pon try mengikut pengalaman bakers yanglain...
Resipi yang menjadi digunkan ialah resipi Joy Of Baking
Pavlova Recipe:
4 large (120 grams) egg whites
1 cup (200 grams) superfine (castor)
sugar
1/2 teaspoon pure vanilla
extract
1 teaspoon white vinegar
1/2 tablespoon cornstarch (corn flour)
#minta maaf la saya tau sume pandai english...hoho..saye lak pemalas nak translate.
Cara2...
- Panaskan oven 160 darjah celcius
- Pastikan bekas adalah kering begitu juga dengan alatan.
- Pukul white eggs tuh sampai betul2 kembang. Nak tau kembang tuh elok angkat bowl tuh , kalo telur x jatuh means dah OK! DONE
- Add on gula castor. #kena gule yang halus mulus sbb nak suh die cepat larut bersama telur.Kalo x , gula akan mencair jadi cam karamel keras time bakar.
- Pukul sampai rasa licin bila kita amik mixture tuh.
- Masukkan semua bahan yang lain....Pukul sampai sebati.
- Ready to bake..turunkan suhu antara 120 - 100 darjah celsius.. bakar selama 1 jam 15 minit..or sampai nampak keras.
- Please ek biarkan die dok dalam oven tuh lelame sikit.Kalo x die kempis balik...hoho...
No comments:
Post a Comment